De cursus Ontspannen Bevallen & Partnerworkshop

Zwanger zijn is een mooi en intens proces

In dit proces is het juist zo belangrijk om goed voor jezelf te zorgen.
De cursus Ontspannen Bevallen is een goede voorbereiding om je zwangerschap
en bevalling op een ontspannen en autonome wijze te kunnen beleven.
Met aandacht voor jou, in een veilige en vertrouwde omgeving.

De cursus Ontspannen Bevallen

 • Is toegankelijk, eigentijds en met “beide voeten op de grond”.
 • Bevat het beste uit de yoga, mindfulness en hypnobirthing.
 • Is geschikt voor vrouwen met bekken en rug klachten.
 • Geeft je het vertrouwen voor een Ontspannen Bevalling vanuit regie, intuïtie en eigen kracht.
 • Vergroot je lichaamsbewustzijn en helpt je voelen wat je nu nodig hebt.
 • Leert je omgaan met angst en pijn tijdens de zwangerschap en bevalling.
 • Bevordert je lichamelijke fitheid, houding en mobiliteit.
 • Ontspant je lichaam en geest en helpt je ruimte maken voor jezelf en je kindje.
 • Biedt ruimte voor vragen en uitwisseling met andere aanstaande moeders.
 • Geeft eerlijke informatie rondom je zwangerschap en bevalling zodat je bewuste keuzes kan maken.
 • Focust niet alleen op de bevalling, maar juist ook op het bewust genieten van deze bijzondere fase in je leven, van zwanger zijn, geboorte én de periode daarna!

In de  Cursus Ontspannen Bevallen volg ik de Birthlight methode, waarin de ademhaling, veilige transities, een bewuste en aandachtige beleving van de zwangerschap en een goede fysieke en mentale voorbereiding op de bevalling centraal staan. De zachte en vloeiende yoga sequenties zijn speciaal gecreëerd voor zwangerschap en geboorte.
Birthlight is een gerenommeerde Britse organisatie onder leiding van Francoise Freedman, die trainingen geeft over de hele wereld op het gebied van vrouwen welzijn, zwangerschap, geboortes en baby’s.

Wat geeft het jou?

Na een drukke dag, even tot rust komen met een kopje thee en je zwangerschapsbeleving delen met elkaar. Zo beginnen we elke les en leren we elkaar beter kennen, in een ongedwongen en warme sfeer.

De zachte en vloeiende yoga oefeningen zorgen voor een mooie balans tussen soepelheid en stabiliteit, beide zijn nodig voor een prettige zwangerschap en bevalling. In de lessen is verder veel aandacht voor het bekken en bewustwording van de bekkenbodemspieren, je leert  bewegingen en houdingen die ook gebruikt kunnen worden tijdens de bevalling.

Met visualisatie oefeningen versterken we de verbinding tussen mama en baby. Daarnaast gebruiken we affirmaties voor een positieve mindset, wat meer vertrouwen in je lichaam en de bevalling geeft.

Naast beweging en bewustwording staan ademhalingsoefeningen centraal, voor innerlijke rust en balans tijdens je zwangerschap. Bovendien zijn dit zeer waardevolle technieken tijdens je bevalling. Een goede ademhaling helpt je te  focussen en ontspannen, wat het verloop van de geboorte sterk kan ondersteunen.

De uitgebreide ontspanningsmomenten helpen je om los te laten en mee te gaan met de flow, in plaats van je te verzetten. Ontspanning helpt je bovendien je intuïtie te volgen en bewust aandacht te hebben voor je kindje.


De cursus ontspannen bevallen vormt voor veel aanstaande moeders een welkom rustpunt in de week.
Geef jezelf de ruimte om te genieten van deze momenten!

partnerworkshop; praktisch, nuchter en bovenal ook gewoon leuk om samen te doen!

Wat kan je verwachten tijdens de workshop?

Tijdens de workshop doen we veel praktische oefeningen, waarbij we ook gebruik maken van de rebozo massage techniek.
Rebozo-massage is een massage waarbij de zwangere vrouw met een doek wordt gemasseerd. Door middel van het wiegen, schudden en bewegen van de doek is het een zeer aangename manier om spanningen in het lichaam los te laten en om de ontsluiting fase te bevorderen. Het gevoel van gewichtloosheid en geborgenheid zorgt voor een totale ontspanning.
De doek is een verlengstuk van de handen en de kleding kan worden aangehouden, waardoor Rebozo de meest laagdrempeligste massagevorm is.

Wat kan je nog meer verwachten tijdens de workshop?
Naast de rebozo massage maken we ook gebruik van een fitness bal.
Tijdens de bevalling kan dit ondersteuning bieden om:

 • (Ontspannen) in beweging te blijven tijdens de weeën.
 • Ondersteuning bieden voor massage technieken die verlichting kunnen brengen tijdens de zwangerschap en de bevalling.

Verder:

 • Ervaren hoe je als een team kan samenwerken, samen sta je sterker!
 • Krijg je waardevolle tips en informatie om bewuste keuzes te maken rondom je bevalling.
 • Veel praktische oefeningen:
  – Om te ontspannen tijdens de bevalling
  – Om pijn te verlichten.
  – Oefeningen om de ontsluitingsfase te bevorderen.
  – Massage technieken die verlichting kunnen brengen tijdens de zwangerschap en de bevalling. 


  Deze workshop geeft jullie de nodige handvatten om goed voorbereid en vol vertrouwen naar de bevalling toe te leven!

Voor wie is de workshop geschikt?

 • Voor zwangere vrouwen en hun (beval)partner die tussen de 28 en 38 weken zwanger zijn.
 • Ook is het mogelijk om deze workshop privé met je partner te volgen, aangepast aan jullie situatie en wensen.
 • Neem contact op voor meer informatie over de locatie, datum en prijs.

Ontspannen bevallen

Locatie en
Tijd
Momenteel vinden er voor onbepaalde tijd geen lessen plaats.
De partnerwokshops gaan WEL door!
Kosten Proefles: € 10,-
Losse les: € 15,-
Aantal  lessen  Je bepaald zelf het aantal  lessen d.m.v een strippenkaart.
Ik adviseer minimaal 10 lessen voor een optimale voorbereiding op de bevalling.
Praktisch
 • Je kan meedoen vanaf 14 weken t/m 38 weken.
 • Instromen is altijd mogelijk.
 • Je hoeft geen yoga ervaring te hebben of lenig te zijn.
 • Heb je behoefte aan één op één begeleiding? Met of zonder partner? Dat kan!  Neem contact op voor de mogelijkheden.

 

Partnerworkshop

Locatie Privé bij jou thuis. Of in een klein groepje op locatie.
Duur 2  uur
Prijs

€ 45,- per uur.

Dit is voor 2 personen, inclusief btw. en een hand-out die je naderhand krijgt toegestuurd met de oefeningen en extra informatie.
Exclusief benzinekosten a € 0,21 cent per km.

Data In overleg
Praktisch

Recensies

Als enthousiaste zwangerschapsyoga cursiste hoorde mijn partner al veel over de verschillende technieken en tips die ik meekreeg tijdens mijn ontspannen bevallen cursus. We keken beide dan ook erg uit naar de partnerworkshop. De workshop sloot voor ons erg mooi aan op onze kijk op de zwangerschap en (de weg naar) de bevalling. Tijdens de workshop hebben we fijne handvatten gekregen om te gebruiken tijdens de bevalling. Niet alleen voor de zwangere vrouw is het goed om te weten welke massagetechnieken er zijn om de pijn te verlichten tijdens de weeën of wat voor verschillende bevalhoudingen er zijn maar ook voor de partner is het leuk om te voelen hoe belangrijk jij bent tijdens deze hele gebeurtenis. In de workshop zat een fijne balans tussen de theorie over verschillende technieken en het oefenen in de praktijk. Zo kun je tijdens de workshop al aanvoelen welke technieken voor jullie als koppel werken. Ook had Hester voor elk individueel koppel aandacht en was er alle ruimte om vragen te stellen of aanvullende tips te vragen. Kortom, voor ons was dit een ideale partnerworkshop waardoor we met nog meer vertrouwen de bevalling in gaan!

Groetjes

Iris & NikkiPartnerworkshop

Wij hebben een privé workshop gehad van Hester. Dit was boven verwachting, ontspannen en ongedwongen. We hebben diverse rebozo technieken geleerd. Deze technieken zorgen voor verlichting en ontspanning. Hester nam ruim de tijd om dingen uit te leggen en te luisteren naar onze wensen. Naast ontspanning is dit gewoon erg leuk om met je partner te doen. Nogmaals bedankt! Liefs

AnoukPrivé partnerworkshop

Voor de 2e keer de cursus ontspannen bij Hester gevolgd. Een aanrader als je en wilt ontspannen tijdens de zwangerschap en vol vertrouwen de bevalling in wilt gaan. In de voorbereidingen naar de bevalling toe veel gehad aan de informatie die Hester heeft gegeven tijdens de lessen. Tijdens de bevalling veel gehad aan de ademhalingsoefeningen en kijk ik weer terug op een prachtige bad bevalling. Ik weet zeker dat de lessen hierbij aan hebben bijgedragen. En Hester zelf is gewoon hele fijne en lieve yoga docent met veel kennis over zwanger zijn en bevallen.

AnneloesOntspannen bevallen

Ik wil je nog een keer heel erg bedanken voor de fijne lessen. Ik ben het gaan doen omdat het mij werd aangeraden om meer houvast te krijgen richting de bevalling toe. Zelf heb ik nog nooit eerder dit soort lessen gevolgd en vond het aan het begin nog wat lastig om de ontspanning en visualisatie te pakken te krijgen (ik zit veel in mijn hoofd). Naarmate de tijd vorderde heb ik wel het idee gekregen dat het elke les beter ging en de partnercursus gaf mij ook veel rust en vertrouwen omdat het de eerste keer was dat ik Arjen zo actief bezig zag met de oefeningen (tegenover alleen gesprekken er over hebben).
De dagen voor de bevalling heb ik rustig kunnen afwachten en toen het ’s nachts begon ben ik daar ook rustig onder gebleven. Ik had eerder nog de angst dat ik het heel eng zou vinden en daardoor in een negatieve spiraal zou komen maar dat gebeurde dus totaal niet. Juist ook door de visualisatie en de positieve dingen die je in je hoofd kan houden (”we gaan het zien/het gaat lopen zoals het gaat lopen/ik kan dit/we gaan dit samen doen”). De bevalling heeft in totaal ongeveer 17 uur geduurd maar was goed te behappen. De moeilijkere weeën (incl rugweeen waar Arjen heel goed geholpen heeft) waren door te komen door o.a. de ademhalingstechnieken, tegendruk te krijgen, ontspannen gezicht te houden én er positief in te blijven staan door te denken dat elke wee één stap dichter bij onze baby zou zijn. Veel dingen die de lessen gebracht hebben.
Al met al heb ik een hele goede ervaring over gehouden aan mijn bevalling, er is niets wat ik anders had willen zien. De (positieve) mentale staat was een stuk beter en sterker dan ik een paar maanden hiervoor überhaupt had kunnen dromen.
Hiervoor dus bedankt.
Groetjes Jamie

JamieOntspannen bevallen

Ik heb de babymassage cursus met veel plezier gevolgd. Vooraf dacht ik: ‘Daar heb ik geen tijd voor’ maar het is juist belangrijk om daar tijd voor te maken!
Tijdens de cursus heb je alle aandacht voor je kindje en kun je ervaren hoe ze reageren op verschillende massagetechnieken. Ik masseer mijn dochter nu regelmatig nadat ze in bad is geweest en ik heb het idee dat ze dat heerlijk vindt.
Naast het leren masseren vond ik het ook fijn om andere moeders te ontmoeten en dingen te delen over het moederschap. Dus zowel voor moeder als voor baby een aanrader om deze cursus te volgen. Groetjes

IrisBabymassage

Vol vertrouwen…

Wij hebben een partnerworkshop gevolgd bij Hester. Het werd even wat maatwerk gezien de corona situatie, waarbij er vlot en flexibel gereageerd werd. Er werd goed afgestemd welke informatie we al hadden en waar onze behoefte lag.

Hester verstaat haar vak, heeft een bak aan ervaring, dat merk je aan alles en is ook pragmatisch in haar aanpak. De gedeelde informatie tijdens de workshop was duidelijk en echt een waardevolle toevoeging op alle boeken die ik als zwangere al gelezen heb. De oefeningen waarmee we aan de slag gingen werden erg goed uitgelegd, voorgedaan waar nodig en gingen we er vooral ook zelf mee aan de slag. Wij kijken er erg goed erop terug. Voor mijn man is duidelijk hoe hij op verschillende manieren mij kan bijstaan, met oefeningen maar ook praktische voorbeelden. En voor mij als zwangere was het fijn om de vele posities en oefeningen te ervaren waarmee je zelfs tijdens je zwangerschap al je bekken of rug kan ontlasten, terwijl je ook geniet van het contact dat je ondertussen hebt. Al met al gaf het een gevoel van vertrouwen. Na de workshop krijg je ook nog een naslagwerk waarin de oefeningen nog eens terug te lezen zijn incl. afbeeldingen, zodat je niet met je babybrain de helft niet meer weet na een paar dagen. Kortom; iedere euro was het ons dubbel en dwars waard! Liefs

KimOntspannen bevallen

Ik heb bij mijn 3e zwangerschap de cursus ontspannen bevallen gevolgd van Hester. Ik wilde graag een keer iets anders, meer ontspanningsoefeningen en even tijd voor mezelf, aangezien ik al 2 kinderen heb.
Ik heb de avonden als zeer fijn, rustig en ontspannen ervaren. We begonnen altijd gezellig met een kopje thee en een rondje om even ‘bij’ te praten. Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik mijn verhaal kwijt kon en Hester gaf waar nodig ook tips waar ik mee verder kon. De oefeningen om even Zen te worden waren ook altijd heel fijn.
Hester heeft een rustige stem waar je echt helemaal tot jezelf komt. Ook de afsluiting van de les vond ik fijn, je eindigt met een positieve uitspraak/ quote a.d.h.v. een kaart. Ik ben altijd met een rustig en tevreden gevoel naar huis gegaan.
Het is zeker de moeite waard om deze lessen te volgen, je leert veel over de bevalling, je kunt even je zorgen of ideeën delen en het is heel ontspannen.

EvelienOntspannen bevallen

De lessen van Hester vond ik een heerlijk moment in de week. Even weer tot mezelf komen en bewust contact maken met m’n kindje. Mijn bevalling was heftig en ging extreem snel, maar de verloskundige gaf aan dat ik heel goed in control was en goed doorgeademd heb. Dit heeft zeker bijgedragen aan de vlotte ontsluitingsfase van maar 2 uur. Ook mijn partner wist dankzij de partner workshop heel goed hoe hij mij kon ondersteunen. Erg fijn!
Bedankt voor de lessen!

MarleenOntspannen bevallen

De wekelijkse lessen van Hester in Bathmen vond ik heerlijk en ik keek er dan ook iedere keer weer naar uit. Een fijn moment om de week ontspannen te beginnen en bewust met jezelf en je kleintje bezig te zijn.

In een open en vertrouwde sfeer even bijkletsen met andere zwangere dames (tijdens een lekker kopje thee) was voor mij een prettige aanvulling op mijn reguliere afspraken bij de verloskundige. Waar het hoofd meer centraal staat. In de lessen van Hester krijgt de buik en het gevoel meer de aandacht. Hester bied in de cursus alternatieven aan hoe het ook kan en mag gaan en hoe je af mag wijken van de gebaande paden. Niks moet, maar alles is tijdens je bevalling een eigen keuze.

Hester is duidelijk in haar uitleg van de oefeningen en ze besteedt tijdens de les ook aandacht aan individuele begeleiding.
De oefeningen zijn erg ontspannend en leren je om in je eigen kracht te komen en blijven staan.
De ademhalingsoefeningen en de ontspanningsoefeningen zijn voor mij ontzettend fijn geweest tijdens de bevalling.

Kortom; een echte aanrader!

BarbaraOntspannen bevallen

Om bewust aandacht te besteden aan mijn zwangerschap heb ik gekozen om vanaf 20 weken zwangerschap te starten met de cursus. Tijdens de cursus was het echt even ‘ons’ moment samen. Even ontspannen van het werk en stilstaan bij de zwangerschap. Ik was blij verrast dat er tijdens de lessen aandacht is voor elkaar, informatie over de bevalling en het maken van je eigen keuzes daarin. Je leert vertrouwen op jezelf en je eigen lichaam, zonder dat het zweverig of alternatief is. Bij 32 weken zwangerschap heb ik samen met mijn man deelgenomen aan de partnerworkshop. Zeker een aanrader, zodat je partner tips krijgt om je te helpen ontspannen bij pijn gedurende zwangerschap en tijdens de bevalling. Nu vol vertrouwen de laatste weken afwachten totdat de kleine geboren wordt!

MarianneOntspannen bevallen

Dit was mijn 2e kleine onderweg. De eerste keer heb ik geen yoga of iets gedaan, leek me deze keer wel prettig; toch begeleiding bij de ademhaling, hoe weer open te stellen voor deze bevalling en informatie over wat er komen gaat. Ik vond het ontzettend prettig en helpend. Dit zit hem voor mij in Hester die de begeleiding voorziet en de manier van oefeningen. Hester voelt open, voelde me op mijn gemak en ik kon contact maken in de ontspanning. Deze keer snapte ik ook dat het helpend is om echt de pijn “op te vangen” in plaats van in spanning wat nog gaat komen. De feedback in het ziekenhuis bevestigde de meerwaarde van de(ze) yoga; “wij hebben weinig ondersteund in jullie proces, want we konden heel goed zien dat je je goed had voorbereid en jullie vingen het samen op.”
Heel fijn om dat te kunnen doen en ervaren op deze manier. Alle lof ook voor Hester en haar meerwaarde als persoon in deze begeleiding.

AnneloesOntspannen bevallen